Október 3-án 22 csapat sorakozott fel Békéscsaba repülőterén, hogy összemérje katonai (honvédelmi) tudását. Nem igazi katonák, hanem középiskolás fiatalok sereglettek össze. A mi "bandériumunkat" Földesi László, Megyesi Ákos, Sprok Dávid és Vadas László alkotta. Felkészítőjük Kertes István tanár úr volt.

2014. október 4-én szombaton Kertes István és Gerebenics Róbert tanár úr vezetésével közel 40 diák szállt fel a hajnali vonatra Sarkadon, hogy a fővárosban - talán életében először - egy operát tekinthessen meg. Az előadásra a magyar nemzeti opera megteremtőjéről elnevezett Erkel Színházban került sor. Donizetti Szerelmi bájital című alkotását láthatták.

Középiskolánk szeptember 15-19. között - a Sarkadi Középiskoláért Alapítvány által benyújtott - SARKAD-DAOP-5.1.1.-09-2f-03 pályázat keretében 25 hátrányos helyzetű tanuló számára továbbtanulást segítő tábort szervezett Tiéd a pálya címmel.

A fő cél a diákok tanulásra való ráhangolása, olyan készségek, képességek fejlesztése volt, amely a továbbtanulás igényét erősíti bennük.

Önismereti, motivációs kérdőíveket töltöttek ki. Különböző tanulási stílusokkal ismerkedtek meg. PPT-t állítottak össze szakmák, foglalkozások előnyeiről, hátrányairól.

Iskolánk 13.C osztálya szeptember 25-én Szűcs Kinga és Pappné Tóth Ildikó tanárnők kíséretében a Parlamentbe látogatott. Nem csupán az épület megtekintése volt a cél. Demokráciajátékra érkeztek diákjaink, hogy kipróbálják, milyen az Országgyűlés munkája. A sarkadiakon kívül egy-egy szegedi, győri és budapesti csapatnak adatott meg ez a lehetőség. Természetesen komoly előzetes felkészülésre volt szükség, hogy helyt álljanak a parlamenti munkában.

A feladat az alkoholfogyasztással kapcsolatos törvényjavaslat megvitatása volt – azt az ideális helyzetet feltételezve, hogy a négy fiktív párt (a négy résztvevő csoport) képviselői konszenzusra törekednek a parlamenti vita során.

2014. október 13-14-én immár hatodik alkalommal került sor az Ady Endre – Bay Zoltán Középiskola és Kollégium beiskolázási napjaira „Merre tovább?” címmel.

A rendezvényt Balogh Endre tanár úr irányításával komoly szervező munka előzte meg. Ennek köszönhetően 186 nyolcadikos tanuló, sok pedagógus és szülő érkezett iskolánkba. Az első napon a sarkadiak, a másodikon pedig a környék (Geszt, Kötegyán, Méhkerék, Mezőgyán, Okány, Sarkadkeresztúr, Doboz, Kétegyháza, Komádi, Gyula, Magyarhomorog, Vésztő) településeiről érkezettek tekintettek be az intézmény életébe.

Középiskolánkban az idei tanévvel kezdődően új, érettségire épülő, 2 éves képzés indult be postai üzleti ügyintéző elnevezéssel. Diákjaink a 13. évfolyamon folytathatják tanulmányaikat. Ekkor elsősorban kereskedelmi tárgyakat (áruforgalmazás, marketing, munkaegészségtan, vezetési ismeretek) tanulnak.

A 14. évfolyamon főként a szakmai tárgyak (pénzforgalom, küldeményforgalom, értékesítési ismeretek stb.) elsajátítása történik.

Szeptember 24-én Békéscsabán került sor a középiskolások számára kiírt atlétikai csapatverseny megyei döntőjére.

Intézményünk három számban képviseltette magát: gerelyhajítás, súlylökés, váltófutás. Diákjaink jól teljesítettek, mindegyikben pontszerző helyen végeztek. Az előbbiekben hatodikok, míg az utóbbiban ötödikek lettek - a 14 csapat mezőnyében.

2014. október 2-án a TÁMOP-5.2.3.-A-11/1-2011-0002 jelű „Együtt gyermekeink jövőjéért” – a Sarkadi Kistérség integrált programja  keretében középiskolánk 70 tanulója látogatott el Békéscsabára a Szent István Egyetemre.

A Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar előadótermében tájékoztatást kaptak a programról és az egyetem működéséről.

november 2014