DACH-TAGE

Németnyelvű országok programnapjai a sarkadi gimiben

Októberben a gimi németes diákjai országismereti napokat szerveztek az iskola valamennyi tanulója részére. A rendezvény célja az volt, hogy a németnyelvű országok kultúráját, ételeit, tájait, zenéit azokhoz is közelebb vigye, akik nem tanulnak németül. A programok a szünetekben zajlottak, melyekhez kapcsolódóan a sulirádióban minden országhoz illő zenei válogatás szólt – a klasszikustól a mai modern zenékig. Az emeleti folyosó kivetítőjén a diákok által készített prezentációk, filmek futottak: csodálatos fotókkal, érdekes információkkal.

Elsőként Ausztriát mutatta be a 11. A, akik sok-sok előzetes munkával, lelkesen készítették a piros-fehér színekbe öltöztetett dekorációkat, plakátokat, finomságokat, amihez nagyon sok autentikus anyagot hozott nekünk a célországból Mikó Dávid édesanyja. Puskás Petra anyukája (kívülről és belülről is) csodálatos Sacher tortát sütött, amiből az kaphatott egy szeletet, aki hibátlanul kitöltötte a diákok által összeállított kvízt. A torta egyszerűsített receptjét közkinccsé tettük – abból bárki vihetett… Viszont azért egy osztrák mézes macit mindenki kaphatott, aki vállalkozott a kvíz kitöltésére. A bécsi kávézók békés és pazar hangulatát talán nem sikerült hitelesen megidézni, de egy finom kapucsínóra mindenki a diákok vendége lehetett. Az osztály németesei nagyon szép csapatmunkáról tettek bizonyságot! Ich gratuliere Euch!

A következő programnapon Svájc gyönyörűségei és finomságai következtek. A végzős 12. B németesei csokifondüvel várták az érdeklődőket, amelyet eredeti svájci fondükészlettel a szünetben készítettek el. A plakátok az ország híres bankvilágába engedtek bepillantást, valamint Albert Einstein életének érdekes, fontos és főleg Svájchoz kötődő időszakait ismertették. Svájc alapinformációit tesztelő kvízt is készítettek a diákok, amelynek kitöltéséért szintén jutalom járt: egy kis szelet csoki (házi készítésű sportszelet svájci zászlós csomagolásban). A hibátlanul tesztelők pedig egy szelet Merci csokoládét kaphattak. A sulirádióból többek között alpesi jódlizene is szólt. A 12. B németesei a feladat megvalósítása során megmutatták, hogyan tudnak rövid idő alatt összeszedetten és színvonalasan csapatban dolgozni. Das war sehr schön, Klasse 12. B ! Vielen Dank!

Az előző programok tapasztalataira építve végül a 10. A németesei vállalták a feladatot, hogy Németország nyelvét, kultúráját közelebb vigyék érdeklődő társaikhoz. A németországi program kezdetét a Für Elise felcsendülése jelezte a diákság számára, de a híres 99 Luftballons és a Prinzen se maradt ki a zenei repertoárból. A meghirdetett időpontokban (alkoholmentes) sört, perecet és Berliner Currywurst falatkákat kínáltak a diákok, ami igencsak odacsalogatta az asztalokhoz a fiatalokat. Köszönjük a pékáru-felajánlást a dobozi Balogh Kft-nek és a virslit Keresztesi Nóra anyukájának! A Goethe Intézetnek köszönhetően a németországi kvíz hibátlan megfejtőit vicces gyümölcsformájú kulcstartóval ajándékozhattunk meg, de minden kvízelőnek járt egy csomag mini Haribo. A tanulók sok-sok tematikus plakátot készítettek, de a kreatív nyelvtanulás nyomai is fellelhetőek voltak a program során. Kavicsokra a német trikolórt festették, a másik oldalára német jókívánságokat, kifejezéseket festettek. Aki akarta, a szavak jelentését az ablakra ragasztott cetliken kereshette meg. Németnyelvű olvasnivalókat vihettek magukkal és interaktív feladatokból szemezgethettek még az érdeklődők. A 10. A osztály németesei számára a programok előkészítése, megszervezése a közösségformálódást, egymás megismerését is nagyban elősegítették. Jó tapasztalatszerzési lehetőség volt számukra ez a feladat. Wunderbare Arbeit! Danke schön, Klasse 10.A!

Nagyon jó hangulatban teltek ezek az eseménydús szünetek, a diákság visszajelzései alapján egyértelműen érdemes volt belevágni ebbe a kis országismereti kalandba.

Hálás köszönet mindenkinek, aki támogatta programjaink színvonalas megvalósítását!

 

Sárosiné Sárközi Andrea
német nyelvtanár