"Segítő Diákok 2016"

Készítsünk karácsonyi ajándékokat a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes Dévai Szent Ferenc Alapítványának nagyszalontai Béke Királynője Gyermekvédelmi Központjában lakó gyermekeknek”

„Semmim sem maradt, és mégis életemben soha nem tapasztalt gazdagságérzés töltött el, megértettem, hogy mindent odaadva mindent megkaphatok.”
(Böjte Csaba)

Az idézet egy nagyszerű embertől származik. Kb. 9-10 éve láttam Fekete Ibolya az „Utazások egy szerzetessel” című filmjét. Mélyen megérintett. Utána már tudatosan követtem Böjte Csaba munkásságát, és hihetetlen volt számomra az, amit megtudtam róla, az, amit a sokak által Csaba Testvérnek nevezett embertársunk elért, tett, véghezvitt. Képes összefogni felekezeteket, különböző világnézetű embereket egy célért, azért, hogy a nehéz sorsú gyerekeken segítsen. Ezt olyan őszintén teszi, mintha ez volna a világon a legkönnyebb, bár szerintem neki valóban ez a világ legtermészetesebb dolga. Nem csak elméleteket és cikkeket gyárt a gyermekvédelem fontosságáról, hanem ténylegesen tesz is érte.

Október elején beszélgettünk Bondár Katalin kolléganőmmel a karácsonyról. Elmondta, azt tervezi, hogy saját kezűleg készít ajándékokat, amit aztán a gyermekkórházak lakóinak adná oda karácsonyi ajándékként. Ekkor mondtam el neki az egyik, már régen „dédelgetett” tervemet, miszerint arra gondoltam, hogy a kollégista gyerekeket is be kellene vonni egy olyan ajándékkészítésbe, mely ajándékokat az elkészítésük után a nagyszalontai gyermekotthon kis lakói kapnak meg. A tervünket megosztottam Sárközi Anna intézményvezető asszonnyal, valamint Megyesi Tibor igazgató helyettes úrral is. Az iskolavezetés részéről minden támogatást megkaptam a gondolatunkhoz.

Az elképzelésünket elmondtam Nagy Ferenc tanár úrnak is, aki a kollégiumi lánycsoport vezetője, és arra kértem, hogy beszélje meg a lányokkal ezt az ötletet. Én a fiúcsoport tagjaival beszélgettem, illetve elmondtam nekik, hogy Böjte Csaba milyen gyermekmentő tevékenységet folytat. A kollégista diákokon látszott, hogy megérinti őket az, hogy Nagyszalontán és Erdély szerte sok gyermek van, akiket segíteni kell. Nagyon fontos az is, hogy az életminőségük javuljon, pl. legyen rendes ruhájuk, de az is fontos, hogy így karácsony közeledtével ne csak a testet, hanem egy kicsit a lelket is megajándékozzuk.

Személyre szabott ajándékokat akartunk készíteni, ezért azt találtuk ki, (mivel Bondár Kata tanárnő már korábban is készített ilyet) hogy vásárolunk minden gyereknek (92 fő) egy fehér bögrét, amit a kollégisták egyéni elképzelés alapján hőre keményedő színes gyurmából készített figurákkal díszítenek majd fel, és arra a megajándékozott neve is rákerül (a gyerekek beceneveit is elkértem Makai Istvántól a nagyszalontai gyermekotthon vezetőjétől). Hozzáfogtunk. Bevittük az előtérbe a nagy asztalunkat, amit 7-8 diák is körbe tud ülni egyszerre. A kollégisták kreatívak voltak, de akinek nem jutott az eszébe semmi, annak a tanárnő, illetve a társaik segítettek. A 92 bögrére 92 féle különféle minta készült a diákjaink jóvoltából, de Bondár Kata tanárnő kislánya, Málnus és mi, nevelőtanárok is bekapcsolódtunk az ajándékkészítésbe. Büszkék vagyunk a kollégistáinkra!

De nem csak bögréket díszítettek a gyerekek, hanem egyéb apróságokat is készítettek. Alkottak még mini hóembereket is. A hóemberkék hasát pattogatott kukoricával töltötték meg, illetve egyedi karácsonyi üdvözlőlapok is kerülnek majd a nagyszalontai gyerekek karácsonyfája alá.

December 13-án az elkészült ajándékokkal, valamint a gimnázium tantestületének - és más jószándékú embertársunk- adományaival elindultunk Nagyszalontára, ahol már vártak ránk. A diákjaink azonban nem csak tárgyi adományokat adtak át, hanem karácsonyi műsorral is készültek. A felkészítő pedagógus Gerebenics Róbert tanár úr volt.

Mi sem jöttünk vissza azonban üres kézzel. Több nagyszalontai gyermek készített nekünk üdvözlőlapot, de ennél sokkal többet is kaptunk: szeretetet.

A nagyszalontai műsorban részt vettek: Balla Csilla, Bujdosó Gábor, Croitor Dávid, Gonda Lajos,  Molnár Mónika, Nagy József, Pánya Petra, Simon Lajos, Rövid Tibor, Tar Beatrix, Vidó Mária. A kisbuszt Sarkad város Polgármesteri Hivatala ingyen bocsájtotta a rendelkezésünkre.

Mindenkinek köszönjük a segítséget!

Balogh Endre
kollégiumi nevelőtanár