Március 1. - A tavasz ünnepe

Mindannyian várjuk, hogy valami szép történjen az életünkben, mindannyian várjuk a tavaszt. Épp ezért, Snagov testvérvárosunk Mihai Eminescu és Constantin Baicoianu középiskolák diákjai és tanárai arra gondoltak, hogy megosztják örömüket és jókívánságaikat iskolánk tanulóival az általuk készített „Márciuska” nevet viselő ajándékokkal.

A „Márciuska” a tavasz és az újjáéledés szimbóluma.

A fiatalok fehér és piros fonalat fonnak össze, melynek végén bojtot készítenek. A fonalra régebben érméket, napjainkban különböző virágokat, figurákat tesznek. Ezeket a „Márciuskákat” a készítők hozzájuk közel álló személyeknek, fiataloknak, időseknek, fiúknak, lányoknak ajándékozzák, mint a szeretet szimbólumaként.

A piros szín a szeretetet jelenti, a fehér szín az egészséget, melynek letisztultságát a hóvirág szimbolizálja, mint a tavasz első virága.

Március 1-jén román szokás szerint a szülők a gyerekeknek egy érmét kötnek a kezükre vagy a nyakukba, hogy szerencsések és egészségesek legyenek egész évben. A „Márciuskát” általában napkelte előtt tűzik fel. Manapság főként a gyerekeknek, lányoknak és nőknek ajándékozzák, hogy óvja a finomságukat és a gyengédségüket.

12 nap viselés után viselője egy gyümölcsfára köti a „Márciuskát”, hogy abban az évben sok gyümölcsöt teremjen.